Wednesday, March 20, 2019

Pirukad (võiroosid ja juusturullid)


Juusturullide retsept: http://imetabaneonmaailm.blogspot.com/2016/07/maailma-parimad-juusturullid.html
  • umbes 1 kg nisujahu
  • 4 dl piima
  • 1 dl suhkurt (magusate saiade jaoks 2dl)
  • 200 g võid
  • 4 muna
  • 50 g pärmi
  • soola
  • riivjuustu u 400 g
Ained sega kokku nii:
  • hõõru pärmi suhkruga seni kuni see muutub täiesti vedelaks
  • lisa toatemperatuuriga sama soe piim
  • nüüd hakka lisama jahu, tee seda vastavalt enesetundele, kuni saad liiga jahuse massi
  • lisa sulatatud või ja munad
  • sõtku tainast kuni saad palli, mis enam käte külge ei hakka. Vajadusel lisa veel jahu, kuni oled tulemusega rahul.
  •  pane tainas sooja kohta seisma ja kata kinni rätiku või kaanega (mina panen ta kas aknalauale kus paistab päike, või talvel radiaatori lähedusse, sest seal on soe. Kausi katan kaanega, kuid ei sule õhukindlalt.)
  • Kerkimine võtab aega kuskil 2 tundi, tainast peab peale kerkimist olema umbes poole rohkem
  • siis jagan taigna 4-5 ossa, umbes, silma järgi ja rullin üks haaval õhukeseks. 
  • rullitud taigna puistan üle riivjuustuga (võid ei ole mõtet enam panna kuna taigen sisaldab seda juba piisavalt.)
  • lõpuks keeran taigna rulli ning lõikan tükkideks.
  • küpseta kuskil 180-200 kraadises ahjus umbes 30 min, kuni saiad on ilusad pruunid. 

Võirooside retsept: https://nami-nami.ee/retsept/7509/voiroosid

2.5 dl piima
30 g pärmi
1-2 sl suhkrut
0.5 tl soola
100-150 g võid
 400-450 g nisujahu

Määrimiseks:

muna

Valmista kihiline pärmitainas. Selleks valmista esmalt tavaline pärmitainas, millele lisa vaid 1/3-1/2 ettenähtud võikogusest. Lase kerkida. 
Siis rulli tainas 1-1.5 cm paksuseks, piklikuks ja neljakandiliseks. Kata 2/3 tainast pehme võiga. Võita osa tõsta võiga määritud tainale ja kata ülejäänud võise tainaosaga. Nii saad 3 tainakihti, nende vahel 2 võikihti. Lase tainal jahedas kohas kaetult 20-25 minutit seista, siis rulli uuesti õhukeseks, piklikult ja neljakandiliseks, lase taas seista. 
Rulli valmis tainas õhukeseks, umbes 1 cm paksuseks. Lõika 8x8 cm ruudukujulisteks tükkideks. Tõsta tainanurgad keskele ja suru kokku. 
Vormitud saiad aseta võitud plaadile, lase kerkida. Määri pealt munaga ja küpseta kuldseks. 

No comments:

Post a Comment